Als senyats de trànsit, als utensilis de cuina, a les joguines, hi ha figures geomètriques a tot arreu! Fins i tot als núvols! Jugar a fixar-nos en les coses que ens envolten és una activitat fantàstica perquè els nens i nenes ampliïn el vocabulari en anglès i guanyin precisió a l’hora de descriure objectes. A més, els ajuda a fomentar la creativitat i l’interès per les matemàtiques. Si incorporem estones curtes de joc en anglès al seu dia a dia, l’aprenentatge els resultarà molt més espontani i natural, així que avui us animem a descobrir com es diuen les figures geomètriques més habituals en anglès, formes bàsiques i algunes activitats per aprendre i practicar.

Figures geomètriques en anglès

Començarem amb les figures geomètriques essencials en anglès, que són les que probablement els més petits ja coneixeran en la seva llengua materna. Igual que els números o les hores, les figures geomètriques poden ser conceptes una mica complexos per als infants, així que començar per les més senzilles i relacionar-les amb coses que veuen cada dia els pot ajudar a aprendre-les.

Circle: cercle

És present en un munt d’objectes quotidians: els plats, les rodes de la bicicleta o les galetes. El sol és un cercle, i la lluna plena també!

Square: quadrat

Els quadrats també són per tot arreu: el tauler d’escacs, el sandwich del berenar i els coixins del sofà poden ser quadrats; fins i tot la taula de la cuina o el nostre conte preferit poden tenir aquesta forma.

Rectangle: rectangle

És més allargat que el quadrat i, si ens hi fixem bé, també el trobarem en tota mena d’objectes: rajoles de xocolata, bitllets, camps de futbol o fulls de paper.

Triangle: triangle

És la figura geomètrica reina dels senyals de trànsit perquè serveix per alertar de qualsevol perill, però el formatge o la síndria també se solen tallar en triangles. Les piràmides són triangles i les tendes dels indis també.

Si sumem cares a aquestes figures bàsiques, aconseguim figures més complexes. Ho podem complicar tant com vulguem, però repassem algunes de les més habituals a continuació.

Pentagon: pentàgon

És una figura geomètrica de cinc costats. El pentàgon més famós del món és la seu del Departament de Defensa dels Estats Units, coneguda com The Pentagon (El Pentàgon) perquè vista des de l’aire té forma de figura geomètrica de cinc costats.

Hexagon: hexàgon

És una figura geomètrica de sis costats. Les cel·les dels panells de les abelles són hexàgons, també les femelles o els llapis. Sabies que els francesos anomenen l’hexàgon al seu país popularment perquè la forma del territori els recorda a aquesta figura geomètrica?

Podem continuar sumant costats a una figura geomètrica: heptagon serveix per parlar d’un heptàgon o figura de set costats; octagon és un octàgon o figura de vuit costats, que és la forma dels senyals de STOP. Més enllà d’aquestes figures, n’hi ha d’altres interessants i també ben habituals.

Rhombus: rombe

També té quatre costats, igual que un quadrat, però no formen angles rectes. Tot i que és difícil d’explicar als més petits, ho entendran fàcilment si pensen en objectes amb aquesta forma, com els estels o els diamants de la baralla de pòquer.

Cube: cub

És un objecte format per sis cares quadrades. No és una figura plana com les que hem vist fins ara, sinó que un cub és tridimensional. Els daus, per exemple, són cubs.

Sphere: esfera

Els objectes amb forma de bola són esferes. Per exemple, les pilotes o els planetes.

Cylinder: cilindre

Aquesta forma és més difícil d’explicar als infants, però molt fàcil d’entendre. Els rotlles de paper higiènic, que fem servir per fer manualitats, són cilindres; també ho són les llaunes de refresc o les piles.

Formes bàsiques en anglès

Més enllà de les figures geomètriques, n’hi ha d’altres que també trobem en el nostre dia a dia i que val la pena aprendre en anglès. Són formes que es repeteixen als jocs infantils i que els més petits solen dibuixar habitualment, com les estrelles, els cors o les fletxes, tot i que n’hi ha moltes més.

Star: estrella

Pot ser de quatre, cinc o tantes puntes com vulguem. Les estrelles són les protagonistes de la bandera de la Unió Europea i també de la bandera dels Estats Units.

Heart: cor

És el símbol universal de l’amor. Hi ha diverses teories sobre com es van començar a dibuixar els cors amb aquesta forma, que només recorda lleugerament els cors de veritat, però que els artesans de l’antiga Grècia ja dibuixaven als seus gerros.

Arrow: fletxa

Són una manera senzilla de dibuixar les fletxes que es feien servir per caçar, però ens serveixen per destacar dades importants o per indicar el moviment d’un objecte en un dibuix.

Jocs i activitats per aprendre les figures geomètriques en anglès

No hi ha res com observar per començar a distingir les formes i posar-hi nom, per això volem proposar-vos jocs senzills per aprendre les figures geomètriques en anglès. Alguns podreu posar-los en pràctica de camí a l’escola o mentre passegeu pel carrer; altres a casa, al parc… També incloem alguna activitat més tranquil·la que pot ser una bona opció per a les tardes de pluja. Llestos?

Veig, veig…! Versió figures

Qui no ha jugat alguna vegada a aquest joc tan famós? En anglès es comença amb la frase I spy with my little eye… i aquesta vegada, en lloc de buscar objectes de colors, buscarem objectes de formes diferents. Per exemple: I spy with my little eye something that is the shape of a square! A partir d’aquí, la resta de jugadors buscaran objectes quadrats. D’aquesta manera, no només aprendrem el nom de les figueres geomètriques, sinó que podem posar en pràctica vocabulari senzill dels objectes quotidians.

Classifiquem formes

Si, amb el joc anterior, ens fixem en les formes que veiem a casa o pel carrer, també podem aprendre a distingir les figures classificant objectes segons la forma que tinguin. Per començar, us convidem a dibuixar la figura que sortireu a “caçar” ben gran en un full. Per exemple, un cercle. Podeu animar els més petits a pintar-ho i escriure la paraula circle en anglès. A partir d’aquí, comença el joc. Qui trobarà més objectes circulars per casa? Quan tingueu una mica més de pràctica, podeu buscar objectes de diverses formes alhora.

A part, les manualitats sempre són bones aliades a l’hora d’aprendre perquè permeten als més petits treballar conceptes abstractes amb les mans. Us convidem a crear fitxes de figures geomètriques en anglès, a dibuixar, pintar o fins i tot fer un collage. Hem trobat una mica d’inspiració a Pinterest, que us pot ser molt útil per crear materials propis.