Aprendre a vestir-se és un pas clau en l’educació dels més menuts, sobretot si ells mateixos s’encarreguen de triar la roba que es volen posar. L’elecció de la roba els permet desenvolupar l’assertivitat: aprendran a comunicar les emocions i idees que tenen així com a expressar les seves preferències. A part d’ensenyar-los valors positius i hàbits saludables, l’activitat de vestir-se autònomament és l’ocasió perfecta per reforçar les habilitats psicomotrius i fer que siguin més autosuficients: cordar-se els botons d’una camisa o un abric, mantenir l’equilibri per posar-se una faldilla o uns pantalons o lligar-se els cordons són accions fonamentals per millorar la coordinació motora i potencial la percepció espaciotemporal.

En darrer lloc, però no menys important, l’elecció de les peces que es volen posar pot convertir-se en un bon moment per assimilar paraules noves en anglès. Incloure l’anglès a les activitats quotidianes és, sens dubte, la millor manera d’aprendre l’idioma de manera divertida. A Kids&Us ho sabem molt bé! El nostre mètode d’aprenentatge de l’anglès Natural English es basa en el joc educatiu: hem desenvolupat un univers d’activitats educatives i alhora divertides per fer amb els més petits, siguin al centre, durant les vacances o a casa. En aquest article, us presentem vocabulari en anglès relacionat amb la roba i algunes activitats per aprendre anglès sense avorrir-se.

Aprenem vocabulari de la roba en anglès

Quan parlem de roba, tenim moltes opcions… I això sense comptar els accessoris! Parlant de comptar, podem aprofitar per repassar els números en anglès, però no només això: els infants poden aprendre els colors i com es combinen, els mesos de l’any en què posar-se cada peça i les estacions en què cal guardar-les a l’armari. Fins i tot aprendran les parts del cos en anglès, es vestiran de cap a peus!

Comencem pel cap: tant a l’estiu com a l’hivern, els petits poden posar-se un barret o gorra, hat en anglès. A l’hivern és molt millor posar-se una gorra de llana, a wolly hat o a beanie, mentre que a l’estiu pot ser una gorra de les típiques de beisbol, a baseball cap, o un barret de palla. Quan anem a la piscina, independentment de l’estació de l’any, és obligatori posar-se un swimming cap, o sigui, un casquet de bany. 

Fun fact

Els anglesos es prenen molt seriosament el tema dels barrets! L’etiqueta exigeix que homes i dones portin barret a tots els actes formals. Per a les dones també hi ha petits tocats, fixats al cap amb pintes, diademes o cintes per al cabell i decorats amb plomes, llaços o flors: aquests tocats en concret es diuen fascinator hats

Per la part superior del cos, la roba d’hivern inclou:

Coat: abric

Sweatshirt hoodie: dessuadora, dessuadora amb caputxa

Pullover o jumper: jersei

Scarf: bufanda

Gloves: guants

A l’estiu i a la primavera, comencem a fer servir peces més lleugeres. Per exemple:

T-shirt: samarreta

Shirt: camisa

Top o blouse: top o brusa

L’armilla, vest en anglès, es pot portar durant totes les estacions i pot ser de llana, a wool vest, o de cotó, a cotton vest vest top. També fem servir vest per parlar de samarretes sense mànigues o de tirants. La jaqueta, jacket en anglès, és una altra de les peces ideals per lluir en moltes ocasions: una elegant jaqueta de llana (a tweed jacket), una jaqueta texana més esportiva (a denim jacket) o una jaqueta de pell (a leather jacket).

Per la part inferior del cos, podem escollir entre:

Jeans : pantalons texans

Trousers opants : pantalons

Skirt: faldilla

Shorts: pantalons curts

Pel que fa a l’underwear, la roba interior, les principals paraules que s’han de conèixer en anglès són:

Socks: mitjons

Underpants o panties: calçotets o calces

Com hem vist, hi ha poques diferències en anglès entre la roba d’home i de dona: avui en dia, gairebé totes les peces es consideren unisex, excepte les faldilles i alguns tops. No obstant això: aquesta diferència es manté quan parlem de peces “senceres”. De fet, un vestit d’home es diu suit en anglès mentre que, per a les dones, el vestit es diu dress i el vestit de nit per a ocasions formals es diu gown.

Us hem avançat al principi que parlaríem de roba de cap a peus! Us portem algunes paraules pels nostres feet: des de sabates en general (shoes) fins a botes d’hivern o de pluja (boots), passant per les vambes d’esport (trainers o sneakers) i les xancletes (flip-flops).

Un cop apreses les paraules imprescindibles en anglès per vestir-se de cap a peus, pensem en accessoris per completar l’outfit de les nois i noies: al seu armari (closet) no poden faltar-hi les ulleres de sol (sunglasses shades) i, per ocasions especials, la corbata o corbatí (tie o bow tie) per ells i les bosses de mà de dia (handbag) o de nit (purse) per a elles.

A part del vocabulari de la roba en anglès, cal conèixer alguns verbs que indiquen les accions més habituals per posar-se o treure’s la roba:

To wear / To put on / To get dressed: portar posat / posar-se / vestir-se

To take off / To get undressed: treure’s / desvestir-se

To tie / To untie: lligar o cordar-se / deslligar o descordar-se

Per concloure aquest resum de paraules en anglès relacionades amb la roba, us mostrem alguns exemples de com fer-les servir:

Put your shoes on – we’re going out.

Posa’t les sabates – marxem.

Hang your coat and hat on the rack over there.

Penja l’abric i el barret al penjador que hi ha allà.

He took off his clothes and got into the shower.

Es va desvestir i va entrar a la dutxa.

I had to help her untie her shoelaces.

Vaig haver d’ajudar-la a descordar-se els cordons de les sabates.

Upon her head, she wore a black velvet hat.

Portava un barret de vellut negre al cap.

I was wearing a T-shirt under my jumper.

Portava una samarreta sota el jersei.

The cyclists were all dressed in tight lycra shorts and the official team vest.

Tots els ciclistes anaven vestits amb pantalons curts ajustats de licra i el mallot oficial de l’equip.

She was wearing a black leather jacket and shades.

Portava una jaqueta de pell negra i unes ulleres de sol.

She needs some new pants and vests.

Necessita pantalons i samarretes de tirants nous.

Ara que ja coneixem el lèxic anglès per parlar de la roba, descobrim algunes expressions en què les paraules tenen significats totalment diferents! 

Expressions en anglès relacionades amb la roba

Igual que la resta d’idiomes, l’anglès també fa servir paraules en contextos inesperats. Ja hem repassat anteriorment alguns modismes o expressions angleses que fan servir verdures o fruites. La roba també té idioms! Descobrim plegats algunes expressions angleses relacionades amb la roba.

Quan es vol elogiar o alabar algú que ha fet alguna cosa, es pot fer servir l’expressió anglesa hats off to someone, que literalment significa “treure’s el barret”. Per exemple:

Hats off to you for finding such a splendid venue for a party!

Has trobat un lloc meravellós per celebrar la festa, em trec el barret!

To take your hat off to someone es fa servir per expressar admiració pels resultats aconseguits per una persona.

Quan estem extremadament segurs que passarà alguna cosa, podem fer servir l’expressió to put your shirt on something, que, en català, es podria traduir per “posar la mà al foc”.

To keep your shirt on és una manera informal de convidar a algú a deixar d’estar enfadat o molest per algun motiu.

To bore the pants off someone significa avorrir algú. Aquesta expressió es pot fer servir, per exemple, si hi ha alguna cosa que ens avorreix molt:

Sunbathing bores the pants off me.

Prendre el sol em fa morir d’avorriment.

Aprendre aquestes expressions o frases fetes ajuda els nois i noies més grans a reconèixer-les quan les vegin en un blog o a les xarxes socials, en una pel·lícula en anglès o fins i tot a la lletra de la seva cançó en anglès preferida. De fet, l’anglès és una llengua molt rica en expressions idiomàtiques: com més en coneguis, més fàcil et serà entendre un parlant nadiu. També és molt divertit descobrir com canvia el significat d’algunes paraules! 

Aprendre el vocabulari de la roba en anglès a través de jocs

Com dèiem al principi d’aquest article, el joc educatiu és un element fonamental del mètode Natural English de Kids&Us. Per aprendre de manera divertida, els nens i nenes necessiten el component lúdic. Aquí us mostrem alguns consells i activitats divertides per fer amb ells. 

Obrim una botiga!

Aquest joc ajudarà els infants a aprendre no només el lèxic relacionat amb la roba en anglès, sinó també expressions simples que podran fer servir en un futur, quan vagin a comprar roba pel seu compte mentre estiguin a l’estranger.

Si teniu prou espai a casa, intenteu arreplegar uns quants penjadors i col·loqueu la roba com si fos una botiga real. Vosaltres sereu els clients i els vostres fills us hauran d’ajudar a escollir l’outfit perfecte! Per ajudar els més petits, podeu demanar-los que dissenyin algunes peces, les pintin i llavors les retallin per penjar-les al penjador que toqui: hi haurà un espai per a les samarretes i els pantalons, un altre per les faldilles i els vestits i un tercer per sabates i accessoris. L’únic límit, a part de l’espai disponible, serà la vostra imaginació. Pels que ja sàpiguen escriure, poden afegir el nom de la categoria de peces en anglès al costat del dibuix.

Us deixem algunes frases senzilles perquè les feu servir durant el joc:

Could I try this on?

Em puc emprovar això?

Where is the fitting room?

On és l’emprovador?

What size are you?

I am a size small/medium/large/42…

Quina talla fas?

Faig una M/L/42…

Have you got this in a smaller/larger size?

Tens una talla més/menys?

It doesn’t fit.

No em queda bé.

It’s too small/big/tight/loose.

És massa petit/gran. / Em queda massa ajustat/ample.

Embarbussaments i cançons en anglès per aprendre el vocabulari de la roba

La música i el ball són grans aliats per a l’aprenentatge de l’anglès dels més petits. El ritme i la repetició de paraules i moviments ajudarà a millorar la coordinació, aprendre la correcta pronunciació de les paraules angleses i memoritzar-les.

Us deixem alguns embarbussaments i cançons senzilles en anglès per als més menuts:

Shoes off off off

Put On Your Shoes 

Sister Susie sewing shirts 

Dibuixos animats per aprendre vocabulari de la roba en anglès

Als nens i nenes els encanten els dibuixos animats: les imatge en color capten la seva atenció i el llenguatge senzill que fan servir és ideal perquè ampliïn el seu coneixement de lèxic en anglès. No podem desaprofitar-ho!

Per aprendre el nom de les peces de roba en anglès, us recomanem que seguiu les aventures del Dr. Panda i els seus amics:

Dress Up 

Jocs per aprendre vocabulari de la roba en anglès

No podíem acabar aquestes recomanacions per aprendre vocabulari de la roba en anglès sense ensenyar-vos un joc de la nostra col·lecció Play&Learn: el joc de taula Bedtime & Bathtime Puzzle, apte per a nens i nenes de 0 a 2 anys.

Gràcies a Bedtime & Bathtime Puzzle, els més petits podran escoltar i aprendre el nom de les peces de roba i dels objectes habituals que torbarem al bany i al dormitori. El joc ha estat dissenyat per fer-lo servir amb el Talking Pen, un superlector digital que ajuda els nens i nenes a aprendre’s els noms i la pronunciació en anglès perquè dona vida als objectes i personatges dels nostres jocs de taula i llibres.

Voleu endinsar-vos en l’univers màgic de Kids&Us?