Més de 1.100 milions de persones parlen anglès a tot el món, si sumem tots aquells per als quals l’anglès és la seva llengua materna, els que ho parlen com un segon idioma i els que l’han après com una llengua estrangera, segons dades recollides pel Fòrum Econòmic Mundial en un gràfic molt interessant que pots consultar aquí.

Encara que hi ha altres idiomes amb més natius, l’espanyol i el francès entre ells, per exemple, l’anglès s’ha convertit en la llengua global. És la que trien la majoria de les persones per a comunicar-se quan no comparteixen el mateix idioma. És la llengua de les institucions internacionals, de la cultura popular, del cinema, de les grans empreses del món i de gran part de la informació que podem consultar en internet. Les famílies són conscients d’això i per això l’anglès és avui dia l’activitat extraescolar estrella i avui t’explicarem per què, per què es recomana començar com més aviat millor i algunes claus per a l’èxit.

Com trio les extraescolars dels meus fills?

Com et comptem en aquest altre post del blog, per a moltes famílies l’anglès és una activitat extraescolar de supervivència i així ens l’han comptat més de 8.000 pares i mares a través d’una macroenquesta de la consultora Salvetti Llombart. Dit d’una altra manera, en moltes cases l’anglès no és negociable. Els pares consideren que és interessant que nens i nenes també vagin a classe de música, practiquin algun esport i aprenguin manualitats, activitats que solen variar amb l’edat, els gustos i les modes, però l’anglès, igual que la natació, són extraescolars indiscutibles perquè són inversió de futur per als fills i els preparen per al món que els envolta.

Fins als sis anys la majoria de pares estan preocupats sobretot pel desenvolupament personal dels seus fills i en com es relacionen amb altres nens, però també és en aquesta etapa en la qual començar amb l’anglès és més beneficiós perquè en els primers anys el nostre cervell és una autèntica esponja que aprèn tot el que li ensenyem. Igual que tots aprenem la llengua materna de manera natural, podem aprendre també una llengua estrangera. D’aquesta manera, quan a partir dels sis anys la formació dels nostres fills i filles prengui més pes, portarem ja un bon camí recorregut.

Raons per a apuntar als teus fills a anglès com més aviat millor

Early-learning---english

A  7 de cada 10 famílies espanyoles hi ha un nivell de domini de l’idioma inferior al B2. Durant dècades, moltes persones s’han marcat sense aconseguir-ho el propòsit d’aprendre anglès d’una vegada, per la qual cosa amb freqüència es considera una assignatura pendent que va molt unida a la frustració. Quan aquestes persones tenen fills, volen evitar-los costi el que costi aquesta sensació i d’aquí ve que l’anglès sigui innegociable. Es percep com un mitjà per a una vida més feliç i pròspera. Tot això, unit a la preocupació bastant generalitzada que l’anglès que els nens aprenen a l’escola no sigui suficient, és el que ho ha convertit en l’extraescolar d’or.

Però més enllà de raons a llarg termini, que són moltes i molt variades, com apuntàvem en l’apartat anterior, com més aviat millor comencin els nostres fills el contacte amb l’anglès, abans l’aprendran amb major facilitat perquè l’interioritzaran alhora que la seva llengua materna, seguint el mateix procés natural. D’aquesta qüestió hem parlat en nombroses ocasions en el blog perquè és la base del mètode Natural English de Kids&Us i et convidem a llegir més sobre el nostre mètode aquí.

Quan som nens, ens llancem a parlar sense barreres ni vergonyes i molts estudis confirmen que la millor etapa per a començar amb l’anglès va d’un any als set.

A manera de resum, t’expliquem cinc dels beneficis d’aprendre anglès com més aviat millor:

  • Afavoreix una actitud més positiva per a aprendre.
  • Millora la pronunciació i l’entonació.
  • Proporciona més seguretat i fluïdesa a l’hora de parlar.
  • Augmenta la capacitat de comprensió oral.
  • Redueix la necessitat de traduir a la llengua materna.

Encara que l’anglès compleix el desig dels pares d’oferir als seus fills una millor preparació per al futur, sovint està lluny de satisfer altres necessitats més emocionals que també consideren importants, com la creativitat o el desenvolupament personal. No obstant això, perquè l’aprenentatge sigui efectiu, ha d’anar acompanyat de l’estímul de la fantasia i l’emoció. Aprenem més i millor en situacions que ens són familiars, que ens interessen o que ens commouen. Si a més el procés és divertit perquè està enriquit amb jocs o tallers, aconseguirem mantenir l’interès per més temps. És important començar com més aviat millor, però també no abandonar a mig camí.

Què aporta als nens estudiar anglès com a activitat extraescolar?

En un món cada vegada més globalitzat, parlar anglès és ens permet accedir a més coneixement i oportunitats internacionals. L’anglès és la llengua oficial o de facto en més de 50 països i la triada per milions de persones com a segona o tercera llengua. Això significa que l’anglès està pertot arreu i dominar-lo ens obre la porta d’una multitud de camps; professionals i personals.

Actividades-extraescolares

1. Parlar anglès per a tenir més i millors oportunitats laborals.

L’anglès és la llengua de referència en múltiples sectors com el màrqueting, les noves tecnologies o la recerca científica. També és l’idioma més utilitzat en internet perquè el 54% de les pàgines web de tot el món estan redactades en anglès, una xifra molt per sobre del 5% de llocs web en espanyol, del 4% en francès o del 2,3% en italià. Dit d’una altra forma, dominar l’anglès és tenir accés a un nombre il·limitat de recursos online.

2. Parlar anglès per a viatjar amb més tranquil·litat.

Més enllà de països anglòfons com els Estats Units o el Regne Unit, l’anglès és la llengua majoritària de molts altres països a tot el món, i una llengua àmpliament dominada en tants altres. A més, en molts llocs l’anglès és llengua vehicular habitual per al turisme. Conèixer l’idioma de destí o tenir una llengua en comú amb les persones que trobarem al nostre viatge facilita molt les coses en qualsevol situació; des de reservar els serveis de l’hotel, a demanar correctament el sopar, entendre les explicacions del guia turístic, gestionar possibles problemes en l’aeroport o, fins i tot, fer nous amics.

3. Parlar anglès per a tenir una ment més oberta.

La ciència ha comprovat que el cervell de les persones bilingües és diferent al de les quals només parlen un idioma. Les persones bilingües tenen una matèria grisa més densa, una major activitat en determinades zones del cervell i estan més entrenats per a resoldre problemes ràpidament o canviar de tasques amb major facilitat. Et recomanem aquest vídeo de TED, en anglès i subtitulat, on s’explica com ser bilingüe no et fa necessàriament més intel·ligent, però si que manté el teu cervell més actiu, en forma i saludable.

A més, si com hem vist, més de la meitat del contingut en internet està disponible en anglès, el seu domini també obre la ment a més coneixement, a major capacitat d’anàlisi i al descobriment d’altres maneres de veure i entendre el món, la qual cosa fomenta l’empatia i la tolerància. I no oblidem el gran avantatge de poder veure pel·lícules i sèries sense doblegar ni subtitular, gaudint més de la interpretació dels actors i del guió original, sense passar pel filtre de la traducció.

Com estudiar anglès com a activitat extraescolar en temps de COVID-19?

En aquesta publicació ja t’expliquem com triar una bona acadèmia d’anglès per als teus fills i garantir-los una volta al cole segura malgrat la pandèmia. El centre que triïs ha de complir amb tots els protocols de seguretat, garantir una neteja i ventilació correctes dels espais, també la higiene de mans necessària en professors i alumnes i, assegurar que l’aprenentatge seguirà encara que arribi un nou confinament. No obstant això, l’aprenentatge no ha d’acabar en l’acadèmia. Com més gran i més variat sigui el contacte amb l’anglès, millors seran els resultats. Llegir en anglès afavoreix l’ampliació i millora de vocabulari, reforça l’ortografia i la gramàtica. Els dibuixos animats, igual que els jocs, també són una manera d’aprendre anglès i millorar la comprensió oral de manera lúdica. No és necessari dedicar-li moltes hores, però sí una estona tots els dies. Si inclous l’anglès en les converses del berenar o durant el bany, aconseguiràs que aquesta segona llengua sigui part del dia a dia dels teus fills de manera natural.

En el blog trobaràs molts recursos per a mantenir un contacte diari amb l’anglès de manera fàcil i divertida. T’animem a que continuïs navegant per la web!