El món de l’aprenentatge infantil ha evolucionat considerablement en els últims anys. A les classes s’utilitzen un gran nombre de recursos, alguns d’allò més tradicionals, però també altres moderns que han resultat ser molt eficaços. És el cas dels lapbooks, un tipus de llibre o làmina el format de la qual pot variar i que serveix per a presentar informació sobre un tema concret. També conegut com a “llibre desplegable“, es tracta d’una eina educativa que permet als nens i nenes participar activament en el seu propi aprenentatge. Veuran que ells mateixos són capaços de crear llibres amb imatges i textos, com els que solen utilitzar a les classes.

Involucrar als nens en la creació de continguts didàctics és una bona manera d’anar interioritzant els conceptes i elements que apareixen. Els lapbooks es diferencien dels llibres convencionals que són un objecte dinàmic, que pot anar variant de forma i sol centrar-se en un sol tema. D’aquesta manera, s’ofereix un mapa visual sobre la temàtica triada i es pot aprofundir en ella o simplement tenir una perspectiva general.

Per què fer un lapbook?

Sens dubte, es tracta d’un material didàctic amb molt de valor, tant per a l’alumne com per al professor. És una opció per a donar curs a la creativitat i mostrar quins processos segueixen en la gestió de material i com interioritzar diferents conceptes. Encara que no és una alternativa als llibres de textos tradicionals, cada vegada són més els col·legis i acadèmies que utilitzen els lapbook com a exercici o complement formatiu.

A més, es converteix en una gran motivació per als nens i nenes, ja que se surt de la dinàmica de treball habitual i són ells, amb les seves pròpies mans, els qui van dissenyant i creant una de les eines per al seu aprenentatge.

Lògicament, en anar manejant els continguts que inclouran en el muntatge final, es van familiaritzant amb els diferents conceptes, per la qual cosa els van interioritzant de manera natural, en lloc de memoritzar el que en moltes ocasions s’oblida a mig-llarg termini.

També ajuda a desenvolupar l’habilitat manual, ja que la realització de lapbooks implica retallar i pegar els diferents ítems de forma organitzada i fomenta la seva creativitat ja que també s’encarreguen del disseny de lapbook i de l’organització del seu contingut.

Dotar als petits d’autonomia es traduirà en una major confiança per a la seva presa de decisions en el futur. Aquests detalls van sumant seguretat en els seus moviments dins i fora de l’àmbit acadèmic.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és FB-Blog_NuevaHerramienta_LapBook-1-1024x1024.jpg

Com fer el teu lapbook en anglès

Ja hem comentat que un dels avantatges del lapbook és que no hi ha una estructura fixa, sinó que és el propi nen qui decideix quina informació incloure i com presentar-la. El més important és triar el tema a tractar, i a partir d’aquí es poden establir les seccions o subtemes que formaran part del llibre.

Abans de procedir a la creació del lapbook en si, es recomana fer una selecció de tots els materials que s’utilitzaran. Així, en col·locar-los sobre una taula gran i amb tots ells a la vista, es pot tenir una idea més clara de com s’estructurarà la informació.

Passos a seguir per a fer un lapbook:

  1. Una vegada que ja tenim una idea clara del que anem fer, s’agafa la cartolina que simularà les tapes del llibre. Doblegant-la per la meitat, es posen unes marques per a saber el costat pel qual s’obre.
  2. Podeu fer una pestanya en el centre que serveixi per a obrir el lapbook.
  3. Amb la cartolina totalment oberta, es retalla una pestanya en la part inferior, de manera que queda amb una aparença similar a la d’un classificador, amb la possibilitat de tancament mitjançant la pestanya.
  4. Es torna a doblegar la cartolina per a crear dues solapes.
  5. Ja teniu el lapbook, així que toca passar a omplir-ho de contingut. La clau perquè aquesta eina d’aprenentatge funcioni és que compti amb la informació justa, ni molta ni poca, de manera que es pugui aprendre però sense tenir un excés de continguts que pugui arribar a aclaparar.
  6. Enganxeu els continguts que heu retallat en la disposició triada. Seguiu el croquis que heu plantejat o simplement afegiu la informació seleccionada de manera clara i lògica.
  7. Quan ho tingueu pegat tot, ja tindreu el vostre lapbook acabat!

Podeu veure com fer un lapbook en el següent enllaç:

Formes alternatives d’aprendre

Els lapbooks són un exemple més de com involucrar als nens en el seu propi aprenentatge. Els mètodes tradicionals es fusionen amb noves maneres de transmetre informació, de manera que el format es pot adaptar més fàcilment a les característiques de cada alumne.

A més a més, per la seva versatilitat, es pot utilitzar amb alumnes de totes les edats i nivells. Des de nens en edat preescolar fins a adolescents que poden fer composicions més complexes a partir de les quals desenvolupar diferents conceptes en profunditat. Per això, si l’alumne va a utilitzant aquesta eina al llarg dels anys, serà capaç d’evolucionar en aquesta manera d’expressar-se i aprendre, convertint-se així en una alternativa més efectiva fins i tot que els llibres tradicionals.

Donar responsabilitats a l’alumne referent a la seva educació permet que aquesta es personalitzi més que en antics plans d’estudis. Cada persona té el seu propi ritme d’aprenentatge, per la qual cosa té sentit adaptar-se a ell. Fins i tot en el cas de voler respondre a uns estàndards per a complir amb les exigències curriculars, en edats primerenques, és crucial entendre l’educació com un procés d’adquisició natural.