Quan pensàvem que la conciliació era difícil… va arribar el teletreball!
Amb les escoles tancades, moltes mares i pares ens enfrontem a la difícil tasca de treballar amb els nens i nenes a casa. A més de rendir laboralment, cal organitzar-se buscant activitats i recursos i respondre a la gran pregunta: com aconsegueixo treballar amb els meus nens a casa… sobretot si són molt petits, nens de preescolar o fins i tot bebès? Per si no fos prou desafiament, al còctel cal sumar-li la càrrega de les tasques domèstiques, cuinar, fer una mica d’exercici… i gestionar les emocions que ens genera una situació carregada d’incertesa i preocupació pel futur.
Si t’estàs preguntant com sobreposar-te i organitzar-te treballant des de casa amb els nens corrent pel menjador o un adolescent de morros a l’habitació, lamentablement no tenim una fórmula màgica, però sí alguns consells que pots provar.

7 consells sobre organització treballant a casa… amb els teus fills

home-office-696x464

1. A qui matina, el teletreball l’ajuda

Si et planteges com treballar amb nens a casa, intenta aixecar-te tot el més aviat que puguis. Gaudeix del silenci de la casa quan els petits dormen i aprofita que tens la ment buida.
Després d’un cafè o uns estiraments, comença la teva jornada laboral. Intenta treure’t de sobre alguna cosa que sigui central per al dia, així estaràs més tranquil/la durant la jornada si els plans no van segons l’esperat. Quan es despertin les feres, fes una aturada, esmorzeu junts i planegeu el dia.

2. Elabora uns horaris per als nens a casa

Entre les activitats per a treballar a casa amb nens de preescolar i amb els no tan nens, podeu incloure la de crear uns horaris. Com ens passa a tots, també els nens estaran menys ansiosos si saben què esperar durant el dia.
Divideix el dia en activitats (joc lliure, un taller de manualitats, preparar el menjar, deures si els tenen, una estona controlada de pantalles, bany, una mica de ball o exercici) i fes un horari perquè puguin penjar-lo i consultar-lo quan vulguin. D’aquesta manera sabran si toca jugar, fer deures o preparar-se per al bany sense que hagis de recordar-ho.
A més d’evitar interrupcions, als petits els dóna sensació d’autonomia i responsabilitat fer-se càrrec de la gestió del temps: es sentiran “majors” i (tal vegada, mai se sap) encararan el dia amb millor humor.

3. Fomenta la seva autonomia

Una clau del teletreball, a més dels horaris per a nens a casa, és promoure la seva autonomia. Deixar llistes unes cantimplores o una gerra d’aigua de la qual puguin servir-se, (un dipòsit amb una petita aixeta és ideal) uns gots adequats per a ells en un lloc on puguin agafar-los i un drap per si es vessa l’aigua (que es vessarà) t’evitarà haver d’interrompre la teva labor cada vegada que algú tingui set.
El mateix val si tenen gana entre hores: deixa al seu abast fruita rentada que puguin menjar sols, o uns bastonets de pa o barretes de cereals i t’estalviaràs algunes interrupcions al crit de ”tinc gaaaanaaa!”.
Aquestes propostes (i totes les tasques de la llar en les quals puguin contribuir: ajudar a parar taula, vestir-se solets, recollir les seves joguines) també són exemples d’activitats per a treballar a casa amb nens de preescolar: desenvolupen la seva motricitat i coordinació, i encara més important, els fan sentir partícips de la dinàmica familiar i orgullosos de la seva contribució.

4. Divideix i venceràs

Si vius en parella, l’organització pot ajudar-vos a ser més productius. És molt útil dividir-se les hores de treball i la cura dels fills. Quan et planteges com organitzar-te treballant a casa amb els nens, cal tenir en compte la flexibilitat de cadascú i traçar un pla per a aprofitar al màxim el temps.
Un membre de la parella pot fer torn de treball de matí i l’altre de tarda. O podeu alternar un parell d’hores de concentració amb un altre parell d’hores a cura de les criatures i tasques de la llar. Aneu provant diverses fórmules, en funció de les vostres necessitats laborals, el projecte que us porteu entre mans o el sensibles que siguin les vostres empreses a la situació excepcional que estem vivint.

004-7-1280x720

5. Traça un pla per als més grans

A partir dels nou o deu anys els nens i nenes ja són més independents. Segurament tindran deures marcats per l’escola, i pots fer coincidir algunes de les teves hores de treball amb el temps que ells dediquen a les activitats que els proposen a l’escola.
També pots pactar amb ells algunes hores d’oci que incloguin la lectura, una pel·lícula o algun videojoc. D’aquí pots rescatar un parell d’hores més per a dedicar-te sense interrupció al teu projecte laboral.
No per estar a casa has d’estar disponible pel treball les 24 hores del dia. Si en el teu treball són comprensius amb la situació, intenta pactar el teu horari amb l’empresa i, en la mesura que sigui possible, respecta el teu temps d’oci en família: apaga el telèfon i dedica a les teves filles i fills (i a la teva parella) tota la teva atenció.

6. Prepara activitats per a treballar a casa si tens nens de preescolar

Si tens bebès o nens en edat preescolar, la cosa es complica encara més. Necessitaran la teva supervisió, i el temps en el qual poden estar concentrats en una activitat és bastant curt. Les pantalles poden ser un aliat en moment de necessitat, però els experts no recomanen el seu ús.
Si tens bebès, podeu preparar una zona de joc prop de la “oficina”. Treballar amb els nens a casa pot ser més suportable amb una manta amb joguines al terra, un mirall de seguretat o una cistella dels tresors amb objectes quotidians perquè pugui explorar (si els canvies diàriament tindràs el seu interès assegurat).
Per a nens més grandets pots preparar una oficina en miniatura amb material de manualitats, joguines simbòliques com a telèfons o calculadores i contes perquè “treballi” amb tu. Com sempre, la rotació d’objectes i propostes és clau per mantenir el seu interès al llarg dels dies. Més val un parell d’objectes nous cada dia que omplir el seu espai amb un munt de joguines.
Si et decideixes per les pantalles, converteix l’ocasió en una oportunitat d’aprendre: cerca alguns dibuixos educatius o aprofita per a estimular la seva oïda amb cançons o històries en anglès. Una bona opció són els encantadors dibuixos en anglès de l’ovella Betty Sheep.

7. Humor, flexibilitat, positivitat

Una reflexió important quan et planteges com treballar amb nens a casa és la de baixar les teves expectatives i tractar de ser més flexible. Tothom està en la mateixa situació, i tothom entén l’excepcionalitat dels dies que vivim. Si el teu bebè plora en plena reunió telemàtica, si la teva nena de tres anys munta una rebequeria èpica perquè se li ha trencat la galeta quan estàs parlant amb la teva cap…accepta que és la nostra nova realitat laboral: posa-li humor i filosofia. Estem junts en això.

Aquests dies són estressants…però també són un petit tresor.

Intentem veure el costat positiu d’aquesta situació: el temps que compartim amb els nostres fills i filles. Malgrat el nostre estrès, segurament ells recordaran aquests dies amb l’alegria d’haver passat més temps al nostre costat.
Els nostres nens i nenes sempre ens observen, i ara són espectadors privilegiats d’una faceta nostra que normalment no veuen: la professional. Aprofitem per a conversar i conèixer els seus interessos, que ens facin preguntes sobre el que fem, les dificultats que trobem i les satisfaccions que ens reporta la nostra professió.
Fem l’esforç de connectar amb ells i de desconnectar de la pressió laboral, encara que les fronteres de l’esfera laboral i familiar estiguin ara més difuminades.
Encara que les circumstàncies puguin ser difícils, siguem conscients del privilegi de veure’ls créixer cada dia, i transformem els reptes en oportunitats d’aprenentatge, i els moments compartits en records que guardar.

Molts ànims per a totes i tots en aquests dies de teletreball i confinament. Expliqueu-nos com us organitzeu a casa, cuideu-vos molt i…please keep in touch!