Sant Jordi, la celebració del llibre i la rosa, es commemora a més llocs dels que pensem. Encara que a nosaltres ens soni a festa catalana o fins i tot aragonesa, actualment la festa del llibre està institucionalitzada a més de 100 països i és que a molts llocs s’imiten els nostres bons costums.

Cal destacar que un dels llocs on aquesta festivitat té especial rellevància és el Regne Unit. Allà, St. George és el patró d’Anglaterra i pels anglesos és un dia d’orgull nacional que celebren amb molta passió. Durant aquests dies, igual que succeeix a Catalunya, es difon la llegenda del cavaller St. Jordi i la princesa. Al mateix temps, encara que allà no existeix la tradició de regalar un llibre o una rosa, ambdós són elements protagonistes d’altres costums anglesos.

Per exemple, per celebrar aquesta famosa festivitat les places s’omplen de llibres celebrant així el World Book Day (Dia Internacional del Llibre), al mateix temps que commemoren la mort del gran escriptor William Shakespeare. De la mateixa manera, existeix la tradició de portar posada una rosa a la solapa de la jaqueta lluint-la a les diferents desfilades i concerts que s’organitzen en multitud de ciutats angleses. Concretament, a Londres destaca la desfilada dels Herois de Sant Jordi, organitzada pel Ministeri de Defensa, que té lloc a l’emblemàtica Trafalgar Square on, a més, es ven menjar tradicional anglès donant així l’oportunitat de degustar dolços típics, formatges i cerveses i assistir a diferents representacions teatrals.

london dia del llibre