Hi ha molts estudis al voltant del multilingüisme i de quina manera aprendre més d’un idioma al mateix temps afecta als més petits. La majoria de teories assenyalen que el cervell dels nens i nenes és plàstic i es va adaptant als diferents idiomes als quals s’exposa sense crear cap mena de confusió.
De tota manera, els especialistes recomanen seguir algunes “normes” per tal de facilitar aquest aprenentatge:
- Contextualitzar cada idioma: per exemple, podria ser el cas d’un nen nascut a Espanya que tingui un pare anglès i una mare alemanya. Aquest nen tindrà oportunitat de parlar anglès amb el seu pare i alemany amb la seva mare, és a dir, el fet que parli cada idioma amb una persona diferent i en un context determinat serà el que l’ajudarà a aprendre la llengua. Una altra manera de contextualitzar l’idioma, en aquest cas l’anglès, és a través del mètode Kids&Us, ja que gràcies als materials que es treballen a casa i les activitats realitzades a classe, aconsegueixen posar en context tot el que els nens i nenes han anat interioritzant diariament. D’aquesta manera és més fàcil establir connexions entre les històries i les activitats que es realitzen a l’aula. A més, és important el fet que els nens saben perfectament que l’anglès és l’únic idioma que poden parlar amb els i les “teachers”.
- Integrar-se en la societat i la cultura del pais on resideixen: perquè l’idioma local s’absorbeix. Encara que els nens dins de casa no parlin la llengua del lloc en que viuen, l’aprendràn fàcilment gràcies a l’escola, els nous amics, la TV, etc i en poc temps és probable que l’entenguin pràcticament a la perfecció.
Amb el temps, aquestes “normes” poden ser més flexibles, és a dir, quan els nens i nenes van creixent és habitual que utilitzin els diferents idiomes que dominen en contexts variats i amb persones diferents sense que això afecti als seus coneixements de la llengua.
En conclusió, el bilingüisme i multilingüisme s’han de veure sempre com un fet positiu, ja que el cervell és adaptable i estimular-lo és un benefici, ja que, està comprovat que en la majoria de casos afavoreix un desenvolupament cognitiu més alt.